Detaljno o kristalima

....

PUSTINJSKA RUŽA

Pustinjska ružaPesak i sam po sebi predstavlja simbol pročišćenja. Prolazeći kroz katarzu koja predstavlja psihički proces pročišćenja emocija u teškim trenucima kojim se rešava psihička napetost, ovaj kristal može biti od dragocene pomoći. Pustinjska ruža je kristal koji je došao iz Sahare.Desetine latica svetlo žute boje, vezane su nevidljivim nitima i prave buket kakav ljudska ruka ne može da napravi. Stabljike su isprepletane jedna sa drugom, ne vide se, dok se latice pretapaju, tako da se čini da je jedna latica sastavni deo tri-četiri cveta. Ovaj kristal je nastao kristalizacijom soli isušenog mora. Vetar i pesak, vođeni nevidljivom rukom kosmosa i prirode, napravili su ovaj redak kristal. Ukoliko nekome dođe u ruke, mora ga čuvati u njegovom prirodnom staništu – u pesku, da bi se ublažilo njegovo dejstvo. Pustinjsku ružu treba povremeno prskati čistom vodom (da se ne bi krunila) i iznositi je da upije sunčevu svetlost. Snažan je pročišćivač i inicira jaka mentalna i emotivna čišćenja u ljudima koji je imaju. Ta pročišćenja se najčešće manifestuju izbacivanjem agresije, besa i negativnih emocija. Posle tog haosa uvek sledi harmonija, ali je put dug i naporan. Ovaj kristal se nikada ne sme nikome pokloniti, baš zbog ovih pojava koje izaziva. To je čist kristal, čistih vibracija, ne trpi nečistoću. Ne bi trebalo nikome da bude lični kristal, već bi trebalo da bude prostorni kamen. Čisti prostor od ljudskih negativnih emocija i dovodi u harmoniju ljude i prostor u kome oni žive. Ima osobinu da neutrališe energiju prethodnih stanara u stanu.

MOKVI KUGLICE ILI BODŽI KAMENJE

Mokvi kuglice To je najjače energetsko kamenje, tamno braon ili katransko crne boje. S obzirom na svoju energetsku snagu i lekovita svojstva, trebalo bi da ga svi imaju. Mokvi na indijanskom znači ,,veran pratilac''. Indijanci na zapadu SAD-a, u državama Utah i Arizona čuvaju tajnu njegovog nalazišta. Pretpostavlja se da je u pradavna vremena neka kometa eksplodirala na tom području i da je u kontaktu sa mineralima iz zemlje i sa vlagom nastalo ovo kamenje. Uvek, posle kiše, ovi kristali se pojavljuju na površini zemlje kao pečurke i to uvek u paru. Indijancima je ovo energetsko kamenje poznato već godinama. Obdarili su ih ne samo mirom, nego i opstankom na nepristupačnom američkom zapadu. Često se ovo kamenje naziva i ,,rođenim'' kamenjem i svaka indijanska porodica i danas poseduje par Mokvi kuglica. Uz muški, teži, tamniji i hrapaviji kamen ide ženski, sjajniji i suptilniji. Ovi kristali odbijaju svako zlo, pa i lažne prijatelje. Veruje se da Mokvi štite od vatre, poplave i groma. Celoj porodici daruju sreću, životnu snagu i veću plodnost. Uzevši u obzir da sa kuglicama žive u tesnoj vezi, Indijanci su im i dali ime ,,verni pratioci''. Međusobno se mogu kombinovati dva muška i dva ženska kamena. Čim je energetski krug zatvoren drugim kamenom, osećamo jak protok energije kroz telo. Čakre se otvaraju i postajemo naročito senzibilni i prijemčivi za snagu bodži kamenja. Ovo kamenje se razlikuje od drugih kristala po tome što nije samo kamenje energije i snage, već je i živo kamenje. S obzirom da je živo, sa njim treba tako i postupati. Treba mu puno ljubavi, pažnje i milovanja. Ako to nemaju, raspadaju se i postaju prašina. Vole društvo drugih kristala. Treba ih često izlagati sunčevoj svetlosti. Primećeno je da posle noći punog Meseca ovo kamenje menja položaj. Muški kamen zna da pobegne i da se sakrije, što potvrđuje osvajački, muški princip. On pod pogledom oživi. Kada osetimo srce ovog kamena, možemo da budemo sigurni da je opstanak tog energetskog kamena osiguran. Po svojoj energetskoj snazi i vibracijama bodži kamenje se može uporediti sa snagom kosmičkog kamenja. Slične valove poseduju samo tektit, meteorit i moldavit. Na misteriozan način snaga i energija ovog kamenja prodire u ljude i spaja ih sa majkom Zemljom. Muški kamen treba uvek položiti na obolelo mesto, dok ćemo sa ženskim zatvoriti krug. Da bismo osigurali dovoljnu količinu energije možemo kamenje nositi sa sobom. Ovi kristali su kristali spajanja i razdvajanja. Onaj ko ih poseduje može očekivati da će mu se pojaviti srodna duša ili kompatibilni partner. Ukoliko neko želi da razdvoji ono što se inače čini nerazdvojivo, trebalo bi da odredi svoj kristal iz tog para, a da drugi pripiše osobi od koje želi ili mora da se odvoji. Taj kristal bi trebalo skloniti na neko skrovito mesto. Ovi kristali bi trebalo da budu lični kristali.

AKVAMARIN

Akvamarin kristalKamen, čija su nalazišta na obalama okeana. To je providni, svetlucavi kamen svetlo plave boje. Kamen je mistika i pročišćenih duša koje sve čuju, sve vide i sve osećaju. Zeleno-plava boja koju on poseduje je boja kosmičkog mora. Njegovo dejstvo je suptilno i meko, ali ipak dugotrajno i zalazi duboko u naš duh. Odličan je za razvijanje senzualnosti. Akvamarin ima jako stabilizirajuće dejstvo kako na emocionalnom, tako na mentalnom i na fizičkom nivou. Veruje se da je najbolji i najvredniji onaj primerak, koji kada se na dlanu položi u morsku vodu, ne razlikuje se od nje. Često su ga moreplovci nosili kao zaštitu na svojim dugotrajnim morskim putovanjima i avanturama. Pomaže da se sačuva čistota u duši. Kada je energija u padu stavlja se na petu, grlenu čakru i čisti je od nečistih misli i reči koje su se tamo učvorile. Pomaže protiv nervnih bolova, problema sa tiroidom, vilicom, zuboboljom i grlom.

 

AZURIT

azurit kristalIme mu potiče od arapske reči AL-AZURID – plavo. To je kamen koji podseća na morske dubine. Tamno je plave boje. Simbol je unutrašnjeg znanja i mudrosti. Predstavlja senzitivnost, duhovnu otvorenost, istinski okultizam, intuiciju i vidovitost. Ovaj kamen nam otključava kapije neba i nedodirljivog. On je druga dimenzija iskustva. Koristi se u meditaciji pri čemu se stavlja na treće oko ili na šestu čakru jer projektuje duhovne vizije. Otvara ka unutrašnjem samosagledavanju i inicira samorazviće i otklanja mentalne i emotivne blokade. Veliki je iscelitelj prilikom transformacije. Azurit pomaže otvaranju uma, tako da um postaje prijemčiv i time pomaže boljem shvatanju pridošlih informacija. Dobro ga je postaviti na radni sto za vreme učenja. Pomaže u lečenju anksioznosti, strahova i fobija i objašnjava zašto su se pojavili i pruža nam sliku našeg uticaja u trenutku stvaranja fobija. Ima pozitivan uticaj na kristalisanje misli i mentalno isceljivanje. Ukazuje na razliku između halucinacija i čistih vizija.

 

LAPIS LAZULI

Lapis lazuli Poznat je kao kamen faraona. Ime je dobio od latinske reči LAPIS – kamen i arapske reči LAZUL – plav. Boja mu je tamno plava sa ili bez zlatnih niti. Sinonim je za univerzalnu istinu, otvaranje ka duhovnom, za unutrašnju snagu, moć, ljubav, intuiciju, ulazak u mistično. Dovršava karmičko čišćenje. Čak i onome ko ne veruje u karmu, potvrđuje njeno postojanje. Olakšava ćelijsko pročišćenje i sagledavanje genetske istine. Budi sećanja na sopstveni život i živote predaka. Oslobađa potisnute emocije iz skrivenih sećanja. Pomaže u kontaktu sa duhovnim vodičima i porast svesnosti na svim poljima. Odličan je za razumevanje misli i stvaranje širine pogleda. Otklanja mentalne i emotivne blokade, povećava energiju i sigurnost u psihi uopšte. Otvara šestu čakru, pojačava intuiciju. Ohrabruje komunikaciju između psihičkog i nebeskog. Usklađuje sve energije u meridijanima. Lapis lazuli predstavlja ulaz u irealnu stvarnost. Vrlo je važan u utemeljivanju zemlje, jer predstavlja apsolutnu svetlost. On dodiruje sam centar ljubavi i lepote, dovodeći u harmoniju unutrašnje i spoljašnje. Ovo je kamen za meditaciju i kontempalciju, usmerava nas ka našoj iskonskoj duši. U Egiptu su skarabeji pravljeni od njega da dvostruko naznače beskonačnost, jer su i skarabej i lapis simboli beskonačnog. Nekada su sa prahom koji je dobijen mlevenjem ovog kamena premazivali lice i vrat faraona da bi ga očistili od loše karme. Trebalo bi ga koristiti u kombinaciji sa gorskim kristalom ili tirkizom. Najbolje ga je u toku noći staviti pod jastuk. Na taj način se najbolje čisti podsvest. Lapis ima velike isceljujuće vrednosti kada se polaže ne telo. Njegovi tamno plavi zraci ulaze u čvorove i zapušene zone grla oslobađajući ih i otvarajući put za reč. Eliksiri od lapisa su dobri za izbacivanje toksina iz tela, kao i za snižavanje krvnog pritiska.

METEOR KRISTAL 

Meteor kristal To je čisti kristal sa sitnim kraterima po svojoj površini. Isprepletan je sa jedva vidljivim trakama. Svetlo je sive boje, kristalno providan. Donosi sreću svakome ko ga poseduje. Nastaje raspadanjem meteorita na sitne delove. Dolazi iz kosmosa i nosi informaciju o mudrosti, apsolutnoj istini, univerzalnoj ljubavi. Ima izuzetnu magijsku moć, omogućuje komunikaciju sa višim sferama i sa svim što se nalazi u kosmosu. Inicira trascedent, spoznaju kosmičkih zakona, mistične vizije, univerzalnu ljubav i osećaj uskrsnuća u duši. Uči nas tome da je život večita borba, da za srećom treba tragati i donosi hrabrost i strpljenje koji su neophodni na putu traganja. Meteorit donosi psihičku moć. Najjaču moć imaju oni kristali koji se nađu u šumama jer nose informaciju o prelasku praga, o stupanju duše u nepoznato, u carstvo smrti, među tajne i ovozemaljske i tajne iz viših sfera.

 

OPAL

Opal poludragi kamenSmatra se da naziv - Opal potiče od sanskritske reči UPALA – dragocen dragi kamen. Blago je proziran i sam njegov izgled govori o njegovoj misteriji. U njemu je prisutan spektar boja od bele do mlečno crne i na taj način odražava sveukupnost. Ovi odsjaji boja mogu se iskoristiti da bi se dosegli najviši duhovni nivoi unutrašnjeg sagledavanja. Prelivi u bojama duge deluju u skladu sa svim čakrama. Svi iz familije opala podižu običnu svest do kosmičke, tako da možemo da osetimo da je naše biće jedinstveno, smanjujući jaz između fizičkog tela i duše. Opal se smatrao nesrećnim kamenom, jer apsorbuje negativno, a zatim ga vraća onome ko ga nosi. Ovo sledi zakon uzroka i posledice, ili karme, što znači da osoba treba da ima čiste misli pa da počne da ga nosi. U protivnom biće suočena sa svojom negativnom stranom. To je neminovno na ovaj ili onaj način, jer kako upoznati sebe, ako se ne upozna i tamna strana. Opal je kamen koji demonstrira da kamen može da skače, da se sakrije ili nestane. Kada dođe pravo vreme, on se pojavi. Inspiriše ljubav, strast, lojalnost, emocionalnu stabilnost. Vatreni opal ima snagu da razbije sve oblike kristalizacije u fizičkom, eteričnom i astralnom telu. Ima luminozni sjaj što podseća na vatru žrtvovanja. Predstavlja našu misiju mističnog otkrovenja na putu ka prosvetljenju. Pomaže nam da dodirnemo naše više biće. Tamno crveno kamenje daje energiju seksualnoj čakri, dok zlatni varijeteti daju energiju solarnom pleksusu. Crni opal budi u nama kosmičke visine i okeanske dubine. Čokolada opal - skupocen, redak, mat ili proziran, pomaže u raskidanju patoloških veza od primarne porodice.  Svi kristali iz familije opala pomažu izlasku iz depresije, letargije, razgrađuju negativne misli. Pojačavaju volju za životom. Daju smisao i otvaraju puteve. Svako biće ima svoj sopstveni put i nekada ga je teško pronaći jer su ljudi zatrpani egom i tuđim projekcijama, pa ni put ne može njih da pronađe. Pomažu da se sagledaju emotivna stanja iz prošlosti, kao i emocije vezane za te situacije.

FLUORIT 

Fluorit Ime je dobio od latinske reči FLUERE – što znači teći, curiti. Legenda kaže da su još stari Egipćani od njega pravili statue, a Kinezi su ga rezbarili pre više od 3.000 godina. Plavi fluorit su nazivali Plavi Džon i od njega su pravili vrčeve. Verovali su da ko iz njih pije ne može da se napije. U XVIII veku, fluorit je mleven u prah zbog verovanja da ublažava tegobe obolelih bubrega. Može biti zelen, beo, crven, crn, pink, ljubičasti, žuti... Emituje čistu, stabilizirajuću energiju. Pomaže stvaranju objektivnosti, intuitivnosti, dedukcije. Pomaže u eliminaciji svega negativnog iz vašeg života, čisti auru i eterično telo. Odgovara osmoj čakri i dobar je prijemnik informacija. Takođe, selektuje informacije. Katalizator je preobražaja, koji vodi mudrosti i istini. Poruka fluorita je da mudrost dolazi iz harmonije, da harmonija dolazi iz kontemplacije, da kontemplacija dolazi iz mira, a unutrašnji mir vodi unutrašnjoj svetlosti i razumevanju. Ovaj dragi kamen ima isceliteljsko dejstvo slično ametistu. Pomaže kod mentalnih poremećaja i duhovnog buđenja. Plavi fluorit balansira emocije. Pupurni fluorit olakšava pristup mistici i lakše prihvatanje izmenjenih stanja svesti. Žuti fluorit utiče na sticanje i prihvatanje znanja, mudrosti i inteligencije. Beli fluorit budi spiritualnost i dobar je za psihičku ravnotežu.

KORAL

Dar je okeana. Formira se na skeletima morskih životinja, koje su se nataložile na greben, nalik na grančice. Podseća nas na naše kosti, tvrde i trajne. U šamanskoj tradiciji kosti su smatrane suštinom čoveka. Koral je jedan od svetih kristala Tibetanaca i Indijanaca. Simbol je životne snage. Donosi sreću, prosperitet i perfekciju. Koristi se i kao zaštita protiv uroka. Uči nas formi, materiji i fleksibilnosti u materiji. Omogućuje lakše prihvatanje mesta koje nam je prirodno dodeljeno. Beli koral je dobar za balansiranje energije u organizmu, za relaksaciju, za zaštitu na putovanjima i za emotivni balans. Pink koral je sinonim za platonsku ljubav, prijateljstvo i komunikaciju. Crveni koral budi kreativnost, romantičnu ljubav, mudrost, optimizam i entuzijazam. Crni koral donosi sreću i transformiše negativnu energiju. Dobro ga je imati u regresijama, jer olakšava povratak u traumatske događaje koji su ostavili traga na emotivnom telu.

 

MUSKOVIT

Ime je dobio po gradu Moskvi (moskovsko staklo), gde je prvi put opisan. Boje su mu siva, zelena, smeđa, ljubičasta, žuta.... Stimuliše srčanu lakru, olakšava astralnu projekciju. Olakšava kontakt sa bićima iz viših sfera. Dovodi do sagledavanja sopstvenih mana, budi bezuslovnu ljubav prema sebi. Utiče na to da sami sebe prihvatimo na najbolji mogući način, da pronađemo dobro u sebi i da to možemo da istaknemo. Koriste ga oni koji se nađu na putu supotnom od materijalnog i pomaže da se pomiri duhovno i materijalno.

 

 

PETALIT

Petalit-pludragi-kamenTo je šamanski kamen. Koristan je za genetsko lečenje i kvantno isceljenje. Reguliše poremećene porodične odnose i osvešćuje tradicionalno ponašanje. Svaka ćelija pamti, pa se stoga neki običaji prenose sa kolena na koleno, ometajući normalan život. Petalit je kamen karme, čisti je i olakšava prihvatanje zadatih i naučenih lekcija. Kao i rutil kvarc i ovaj kristal nazivaju kamenom anđela, jer olakšava komunikaciju sa njima. Petalit umiruje auru, smiruje nervozu, otvara krunsku i srčanu čakru. Kamen je jake energetske snage i trebalo bi ga nositi na telu.

 

 

RUBIN

Rubin kamen kristalJoš se naziva - korund. Ime je dobio od reči indijskog porekla Kauruntaka - naziv za mineral. Može biti plav, crven, žut ili zelen. Važi za kamen izobilja i zadržava i duhovno i materijalno bogatstvo. Rubin budi seksualnost. Svojim iskricama raspaljuje srce. Emocija poznata kao ljubav, mora biti uzdignuta iznad egoizma, ka svetlu univerzalne ljubavi. Donosi svetlost srcu koja osvetljuje celo biće. Simbol je duhovne ljubavi i odanosti kroz snagu pročišćenja i preobražaja. Povezan je sa Šivom koji je takođe aspekt božanske vatre i pročišćenja. Crvena boja zemaljske ljubavi menja se u žutu boju čiste duhovnosti. Rubin je kristal koji budi primarnu vatru u nama. Budi takođe, romantiku, odanost, entuzijazam, velikodušnost. Podstiče inspiraciju, prosperitet, snažnu energiju, snagu i prijateljstvo. Dobar je afrodizijak i važi za kristal koji donosi sreću.

SAFIR

Safir kristal kamenIme mu potiče od grčke reči ,,plavo'' i najtraženiji je u toj boji. Bez obzira da li je nežno plav ili indigo plav, stavlja se u simboličnu vezu sa nebom, posebno sa planetom Saturn. U Indiji, gde je pronađen i korišćen još 2.000 godina pre nove ere, zvao sa ,,saniprijam'', što znači - ,,voljen od Saturna'' ili ,,Saurinat'', što znači ,,posvećen Saturnu''. Na istoku se verovalo da safir kao i svo drugo plavo kamenje štiti od nesreće, zavisti, besa i od uroka. Ovom kamenu pripisivana su svojstva i nadprirodne moći, počev od toga da uklanja depresiju i melanholiju, poboljšava vid, otklanja napetost i nervozu, da štiti od ujeda zmija, povećava hrabrost i snagu i daje radost i vitalnost. U budističkoj tradiciji on poziva na molitvu i povećava spiritualnu snagu. Za Egipćane je bio simbol istine i pravde i sveštenici su za vreme obreda nosili ogrlicu od safira. Safir povezuje dušu sa duhom, jača seksualnost, inspiriše kreativnu vizualizaciju, intuiciju i koristi se u meditaciji. Redak narandžasti safir, nazvan još Padparadšan donosi mudrost, optimizam i osećaj duhovnog prijateljstva. Snaga safira leži u zracima koje emituje, u boji neba i plavoj nebeskoj svetlosti. Ima najvišu svetlost među plavim kamenjem. Ovaj dragulj, materija zemlje, trnsformisan plavim zrakom produhovljuje, pročišćuje i isceljuje. Safir ima najvišu moć da transformiše, da podigne dušu do viših oblasti. Njegova lepota inspiriše religioznu odanost, unutrašnje posvećenje i veru. Plavi safir je iscelitelj grlene čakre, koja je centar čistote u kojoj se misli i reči moraju pročistiti i tako čiste izaći iz nas. Ova čakra je kapija koja vodi duhovnom delu našeg bića i ona povezuje naše srce sa našim misaonim procesom. Tu većina ljudi ima blokade koje su nastale zbog pritisaka na koje nisu reagovali rečima, već su gutali. Zbog iskazivanja svojih istinskih namera neophodno je otkloniti ove blokove, a tu je safir od neprocenjive pomoći.

ISTINA O KRISTALU – AZESTULIT

azestukit kristal kamenPostoji mnogo pitanja vezanih za kristal AZESTULIT. Mnogo pitanja, a jedna istina. Kristal koji ima hemijski sastav, kako kažu neobičan – ne postoji! To je gorski kvarc, čija su nalazišta u Indiji. Može biti u više boja – crven, ružičast, braon, zeleni, žuti..... Kopaju ga posvećenici manastira i nose ga u svoje prebivalište - manastir. Odatle ga šalju u zemlje širom sveta sa preporukom da se ne treba ni puniti, ni programirati. Zašto bi ga neko i napunio, kada je napunjen i zašto bi ga neko programirao, kada je programiran? Napunjen je sa vibracijama i energijom posvećenika, a programiran njihovim programima. Posvećenici, da bi bili to što jesu, moraju se osloboditi svih stranih uticaja i posvetiti se onome zbog čega su u manastiru. Tako napunjen kristal – ,,oslobodititi se i biti posvećenik'', kupuju ljudi širom sveta, pa se pitaju šta se to sa njima događa. Ti kristali su puni onoga čega se ljudi u manastiru oslobađaju, njihove negativne energije koja se pomešala sa njihovom željom da budu samotnjaci. Posvećuju se, ali se postavlja pitanje kome i čemu?!!!.