Nehipnotička Regresija

fosil
herkimer
moldavit
Fantom kristal
Kvarcni turmalin

I u ovoj tehnici duhovnog razvoja, ili emotivne i mentalne higijene mogu se koristiti kristali.

Regresija je tehika koja označava putovanje u neki traumatski doživljaj ili situaciju; proživljavanje (emotivno) tog događaja i oslobađanje negativnih emocija koje su nastale u tom trenutku. Čak i putovanje u ,,prošle živote'', ne mora da znači i da oni postoje, već su to verovatno duboko zakopani i skriveni događaji koji ne mogu da izađu na videlo u stanju normalnog žiljenja. Ti događaji su uglavnom uzročnici nastajanja anksioznosti, strahova, depresija.....To mogu da budu čak i doživljaji nekog bližnjeg, ali usled vezanosti (porodične, uglavnom), ne može se uvek razgraničiti lično iskustvo od iskustva bližnjeg. Takođe, to može da bude i iskustvo nekog pretka. I, to je onda genetska memorija i prenešeno emotivno sećanje. U svakom slučaju, kada nako želi regresiju, trebalo bi je i uraditi, jer će bez obzira na to čije je to iskustvo, osoba biti oslobođena od tih emocija koje mu u tom trenutku predstavljaju kočnicu. Svaka regresija je dobra jer uvek predstavlja oslobađanje od nagomilanih negativnih emocija, a naročito depresija, anksioznosti, strahova ...

Postoji više načina na koje se regresija, odnosno putovanje u prošlost i oslobađanje od negativnih emocija, može uraditi, ali se ni u kom slučaju ne preporučuje da je neko radi sam sebi. Potreban je terapeut, jer emotivno pražnjenje može da bude duboko i jako bolno, tako da može da se dogodi da ta osoba ostane zaglavljena u tom sećanju. Čak, ponekad je potreban i fizički dodir da bi se izgradila energija poverenja klijent – terapeut (držanje za ruku, na pr.). Dobro bi bilo da regresoterapeut za vreme seanse ima uz sebe kristal - tektit, fantom ili pitersit, jer on olakšava ulazak u stresne situacije. Takođe bi trebalo da ima i kristal koji pojačavaju empatiju, radi bolje usklađenosti sa klijentom i zbog razumevanja kakvo je njegovo unutrašnje stanje. Bez obzira šta osoba vidi, doživi ili oseti u toj seansi, treba je podržati jer će jedino uz podršku (nikako negiranje) uspeti da se oslobodi. Neko može da vidi kralja, cara, faraona, kraljicu, ali su to samo arhetipovi poznatih ličnosti ili delova ličnosti.

Neke od tehnika regresija su sledeće: -putovanje vozom (izlasci na određenoj stanici); -vožnja liftom do određenog sprata i izlazak u hodnik; -putovanje na oblaku i posmatranje prizora (što predstavlja život osobe kojoj se radi regresija); -vožnja camcem po reci i ulazak u rukavac; -odmotavanje klupka sa vunicom; -ulazak u ,,pećinu sećanja''; -ulazak u ,,sobu detinjstva''; -posmatranje sopstvenog života na ,,bioskopskom platnu'' (kao da gleda dokumentarni film). Postoji dugi niz tehnika koje određuje terapeut u skladu sa emotivnim i mentalnim profilom osobe koja traži regresiju. Može se, takođe, raditi i progresija - pogled na ono što će se dogoditi u narednom periodu.

Naša podsvest zna najbolje šta se dogodilo i šta će se dogoditi.