Kristalni Nakit

Kristali su simbol skrivenih znanja, istine, toplote, isceljenja, prirode i darova Zemlje i Neba. Nekada davno kraljevi i visoki sveštenici su ih nosili na krunama i kao nakit, da bi se napunili energijom i da bi sačuvali sopstvenu energiju. Takođe, nakit ih je štitio od negativnih sila, kako sopstvenih, tako i od stranih uticaja. Čak su pravili i talismane od kristala u obliku narukvice ili priveska, tek rođenoj deci. Za to su koristili uglavnom gorski kristal, akvamarin ili rozen kvarc. S obzirom na to da svaki kristal ima svoju vibraciju, toplotu i snagu, u skladu sa tim se i određuje koji će kamen ko nositi i za koju namenu. U njih se mogu ucrtavati određeni simboli da bi im se povećala snaga. Stari narodi, oni koji su verovali u moć kamenja su od njih pravili čitave dvorane, posude iz kojih su jeli i vrčeve iz kojih su pili.

Kristali u nakitu se mogu nositi u odnosu na horoskopski znak ili kao birtdaystone – rođendanski kamen. Sa birthdaystone sigurno nećete pogrešiti. Kristal ne bi trebalo da bude u običnom metalu – ne trpi bižuteriju. Bakar je dobar provodnik i propušta energiju. Srebro je takođe, dobar provodnik – upija negativnu energiju i provodi je. Zlato nije dobar provodnik – upija negativnu energiju i ne propušta je, već je zadržava. Ukoliko imate naušnice, privezak ili narukvicu od kristala na bakarnoj ili srebrnoj žici, onda bi trebalo da se čisti bar jednom nedeljno. Čisti se sa rastvorom sode bikarbone i limunovog soka. Nakon toga se ispira tekućom vodom. Ukoliko imate kristal na zlatnom lančiću, trebalo da se čisti jednom u dva-tri dana i to tako što ćete nakit vezati na končić, staviti u desnu ruku, dok ćete levu ruku staviti pod tekuću vodu. Nakit će se čistiti po sistemu viska. Pustite ga da se vrti u krug ili da pravi pravolinijske pokrete. Nemojte ga kvasiti! Nakit ne bi trebalo nositi više od dva-tri sata dnevno, jer će će izgubiti svoju svrhu i preći u suprotnost. Ništa što je preterano nije dobro. Danas se kristalni nakit kupuje u skladu sa garderobom – uz plavu ide kalcedon ili azurit; uz crvenu – spinel, rubin; uz žutu – jantar, sunčev kamen; uz zelenu – muskovit, žad........

Uglavnom se prodaje nakit napravljen od repromaterijala i probušenih kristala. Takav nakit nema ni isceliteljsku, ni zaštitnu svrhu, već samo estetsku. Uporedite kristal sa živim bićem – da li Vam može pomoći neko ko ima rupu u glavi – ne može!!!!! Uglavnom žene padaju na reklame – dendritski ahat ili tigrovo oko za materijalno blagostanje; rozen kvarc ili rodohorozit za dolazak ljubavi – one odu i kupe nakit od tih kristala, ali kupe narukvicu sa probušenim kristalima ili privezak kroz koji ide lančić. Taj nakit nema tu svrhu za koju je izreklamiran! Ima samo estetsku svrhu i može delovati samo kao placebo. Energetsku, isceliteljsku, zaštitnu ulogu, kao i za prizivanje materijalnog i duhovnog bogatstva, za prizivanje i odabir emotivnog partnera, trebalo bi imati nakit od kristala koji nisu nigde probušeni ni oštećeni. Na priveske se lepe srebrne kapice, kristali za narukvice se mogu staviti u srebrne ili bakarne mrežice i povezati žicom od tih metala. Kristali za naušnice se mogu, takođe, staviti u metalne mrežice. Ovakav nakit će zadovoljiti svrhu i namenu. Trebalo bi ga redovno čistiti.

Nakit od kristala se ne poklanja i ne bi trebalo prihvatiti takve poklone. Niti Vi znate šta je kome potrebno, niti bilo ko zna šta je Vama potrebno. Postoji priča da ukoliko muškarac pokloni nekoj ženi aventurin, on je odabrao svoju ljubav. Pored ove legende postoje i druge, ali to onda nije ličilo na manipulaciju – tako se funkcionisalo i živelo. Izuzetno, nakit koji ima probušene kristale može koristiti i zadovoljiti potrebe, je onaj koji je posebno programiran za svrhu koja Vam je potrebna.