Unapređenje zdravlja

Osnovni zadatak kristala je duhovni razvoj, samorazviće, transformacija....

Potrebno je, pre svega da razumemo bolest, da shvatimo da je to samo trenutno stanje našeg organizma, koje je uzrokovano negativnim emocijama, stresovima ili potisnutim emocijama. Isceljenjem duha, mi lečimo telo.

Kristali pomažu u stvaranju nove harmonije u telu. Njihova snaga potiče iz Zemlje i Kosmosa. U pripremi starih lekova i masti, koristio se prah dobijen mrvljenjem kamena. Eliksiri, tinkture, i neke homeopatske pilule spravljaju se od kristala (biser, žad, lapis....) Ukoliko želite da poludrago kamenje nabavite za ovu svrhu, ono što treba da znate je da njihova boja isceljuje.

Isceljuje se, pre svega, eterično telo, pa tek onda fizičko. Na kursevima i seminarima se govori o tome kako pomoći sebi i kako odabrati kristal.

Potrebni su kristali u boji čakri:

crveni za prvu, narandžasti za drugu, žuti za treću, roze ili zeleni za četvrtu, svetlo plavi za petu, tamno plavi za šestu, ljubičasti za sedmu i tamno ljubičasti za osmu čakru; crni kristal za uzemljenje i gorski kristal za balansiranje.

Kako se biraju kristali:

Birate intuitivno, mada ih možete birati i na druge načine: rukom pređite preko mnoštva kristala i gde osetite promenu temperature, tu pogledajte koji vas to kristal zove. Možete poslušati i savet kristaloterapeuta. Takođe, možete birati u odnosu na dan ili na mesec kada ga birate ili kada ste rođeni, po boji ili po svom horoskopskom znaku. Možete ih birati i ako znate za šta vam treba - za duhovni rast i razvoj, za privlačenje duhovnog i materijalnog blagostanja, za ljubav.....

ČIŠĆENJE, PROGRAMIRANJE KRISTALA

Kada ste odabrali, pristupate čišćenju, ispiranju, punjenju i programiranju.

Jedna od metoda je čišćenje u soli. U posudu od prirodnog materijala sipajte so; na so stavite kristal i prekrijte ga solju. Tako bi trebalo da stoji od 24 časa do sedam dana. Posle tog perioda, isperite ga ispod mlaza tekuće vode ili vodom koja je posebno energetizovana za tu namenu. Energetizacija se vrši Reiki energijom ili sopstvenom energijom.

Sledeće metode su - čišćenje u zemlji, pesku, čaju.... U zemlji se čiste tako što ih treba zatrpati u saksiju sa zemljom i ostaviti ih preko noći. Sutradan ih izvadite i isperite. Na isti način ih čistite u pesku.

U čaju se čiste tako što se prstohvat odabranog bilja prelije sa 2 dl vrele vode. U čaj se stavi kristal i stoji sve dok se čaj ne ohladi. Potom ga treba isprati.

Ukoliko želite da napravite čaj kao samopomoć, bilo bi dobro da se posavetujete sa nekim lekarom ili terapeutom.

Mogu očistiti i Reiki energijom, tako što u njih treba ucrtati simbole ili ih jednostavno držati među dlanovima.

Možete ih očistiti i tako što ćete ih držati u ledu, snegu ili u zamrzivaču. U ledu bi trebalo da stoje 2-3 sata, pa ih posle toga treba isprati.

Kristali se mogu, takođe, očistiti pred ogledalom, nad plamenom, u prisustvu drugih kristala (karneola, hematita, gorskog...)

Mogu se očistiti i viskom, disanjem, plamenom........ Posle čišćenja i ispiranja, poludragi kamen treba napuniti. Puni se lunarnom i solarnom energijom, Reiki energijom ili u prisustvu drugih kristala.

Neki kristali ne bi trebalo da se izlažu solarnoj svetlosti, jer im boja bledi - ametist ševron, sputnjik, ametst, rozen kvarc.. Kada otkrijete koje punjenje odgovara vašim kristalima, a to ćete saznati onda kada ih upitate, izložite ih toj energiji. Ako im prija solarna energija, iznesite ih napolje i izložite svetlosti. Ako im prija lunarna energija, stavite ih na podlogu od prirodnog materijala, izložite energiji Meseca koji je u rastu ili kada je pun. Ako vole društvo drugih kristala, stavite ih u staklenu posudu zajedno sa hematitom, ametistom ili gorskim kristalom.

Na punjenju bi trebalo da budu najmanje 24 sata. Posle punjenja, svaki kristal bi trebalo posebno programirati. Svaki treba uzeti među dlanove, nadneti nad šestu čakru, vizualizirati sopstvenu energiju kako izlazi i puni kristal. Onda mu treba dati program koji se sastoji od vizualizacije i kratke afirmacije.

Ukoliko se neko odluči da pomogne sebi kristalima, ne bi trebalo da prekida sa terapijom klasične medicine.

PODELA KRISTALA

Mogu podeliti na više načina:

1) Po boji:

 • BELI  - Beli magnetit, sedef, biser, beli ahat, mlečni kvarc, apofilit, selenit - koriste se za duhovni i spiritualni rad. Obezbeđuju razvoj uma i otvaranje ka spiritualnom. Duhovnost nije nešto strano, to je put ka sebi i svakome je data prilika.
 • CRNI - apač, crna stena, džet, crni oniks, crni opsidijan, crni safir, tektit... - stabilizatori i okrepljivači. Motivacija im je da donesu uzemljenje.
 • CRVENI  - koral, garnat, crveno tigrovo oko, crveni turmalin, spinel, ruža Inka, crveni jaspis, vatreni opal, rubin; donose olkšanje života u materiji, formu i fleksibilnost u formi. Takođe jačaju i seksualnu, osnovnu životnu energiju. Osnovni zadatak im je motivacija i snaga da se nastavi dalje na svom putu.
 • NARANDŽASTI  – karneol, narandžasti kalcit, mokait, jaspis, cinkit, sunčev kamen, spesarit.. - donose oslobađanje.
 • ŽUTI  - citrin, aragonit, aragonit sputnjik, zlatni topaz, dendritski ahat, pirit sunce, krizoberil, žuti topaz..... - osvešćuju davno preživljene stresove i probijaju blokade nastale nakupljanjem negativnih emocija.... Motivacija im je da se sagledaju svi strahovi i blokade, kao i suočavanje sa njima u cilju duhovnog razvoja.
 • ZELENI - prenit, prazem, disten, zeleni turmalin, aventurin, amazonit, malahit, peridot, zeleni fluorit, zeleni kalcit, nefrit, žad....... - odvode negativnu energiju i donose duhovno oslobađanje..... Duhovni razvoj je nemoguć bez oslobađanja od te negativne energije.
 • SVETLO-PLAVI  - azurit, akvamarin, lapis lazuli, plavi aventurin, plavi kalcedon, ahat čipka, celestin.....- olakšavaju unutrašnju i spoljnu komunikaciju. Motivacija im je pojačavanje volje , hrabrosti i odlučnosti.
 • TAMNO PLAVI  - sokolovo oko, sodalit, dumotrierit, indigolit, apatit, plavi turmalin - jačaju vizualizaciju, vidovitost... Sa njima se olakšava put duhovnosti; donose inspiraciju.
 • LjUBIČASTI  - ametist, fluorit, sugilit, čaroit, ljubičasti ahat.... donose harmoniju i mir. Sa njima se ulazi u meditaciju i olakšavaju pristup nesvesnom.
 • PROZIRNI  – gorski kristal, fenakit, obilje kristal, delfin kristal, selenit, prozirac, dimni kvarc, harkimer dijamant, apofilit, azestulit, fantom.... - olakšavaju pristup emocijama, balansiraju.... 
 • ROZE  - roze kvarc, roze kalcedon, lubenica turmalin, petalit, roze ahat - umiruju i donose nežnost, prijateljstvo i toleranciju. Jačaju ženski princip.